HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Bluu

Full Circle Magazin

Ubuntu

Címkék

Házi szerver készítése

2010.05.08. 14:42 h4x00r

miután meghalt az asztali gépem, amit egyfajta "szerverként" használtam ( inkább csak rámásoltam ami kellet file és kész ) előbányásztam a régi dell latitude c610-es csodamasinámat, amit eddig drága kishúgom nyüstölt.

a rengeteg takaró és egyéb más felismerhetetlen szövetdarabok alól előbányászott gép, már jobb napokat is megélt. főleg mert cd olvasója egy egészen más, ismeretlen, helyen tartózkodott.
miután mindent összevadásztam, kezdődhetett a letöltés és a telepítés.

0. lépés: letöltés

az egy dolog, hogy van itthon kiírt, megrendelt, server cd, de mind 64 bit-es. azt pedig a kis dell-en nem lehet futtatni, kiröhög a rendszer, hogy mit akarok. így nem marad más, mint a letöltés.

letölteni pedig innen lehet: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download-server

azt ne feledjük, hogy alapból 64bit-est akar velünk letöltetni, ha nekünk ez nem jó, akkor az "Alternative download options"-ra kattintva kiválaszthatjuk a 32bit-es verziót. én is ezt választottam. 20 perc után pedig lent is volt és már írtam is ki cd-re.

1. lépés: telepítés

miután elindult a telepítő a cd-ről gyorsan beállítjuk a billentyűzetet. vagy akár mi magunk is kiválaszthatjuk egy listából, hogy meik legyen használatban. a további telepítés szerintem értelem szerű, akinek mégsem az, annak ajánlom a fullcircle magazin 31. számát, ahol az ubuntu szerver telepítésén mehetünk végig. a további számok pedig a beállításokat tartalmazzák, azokat is érdemes átolvasni. jómagam is sok helyen azokat veszem alapul!
én még beállítottam, hogy a biztonsági frissítések automatikusan települjenek. ezzel is naprakésszé téve a rendszert. valamint feltelepítettem az openssh szervert és a samba szervert is, hogy később ezeket már ne kelljen.

viszont egy nagyon jó dolog történt. mikor a szerver nevét akartam megadni, akkor a törlés helyett entert nyomtam, így majd ezt később kell beállítani. nagyon örülök neki...

2. lépés: hálózat beállítása

hálózat beállításnál el kell döntenünk jó-e az nekünk ha dhcp-n kapja meg az ip-címét, vagy inkább én akarom megmondani neki, hogy mi legyen az ip címe. mivel ezt a gépet szeretném ssh-n keresztül akárhonnan elérni, ezért én fix címet állítok neki. a következő paranccsal már szerkeszthetjük is a hálózati beállításokat:

sudo nano /etc/network/interfaces

nano helyett persze akármi másik szerkesztőt lehet használni, kinek mi az egyéni izlése. ( perverziója - vi )

a file tartalmát pedig a következőre kell módosítani:

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
iface eth1 inet static
        address 192.168.1.135
        netmask 255.255.255.0
        network 192.168.0.0
        broadcast 192.168.1.255
        gateway 192.168.1.1

nekünk itt inkább csak a második rész az érdekes. ez alapból autóra van állítva.

  • az első sorban beállítjuk, hogy statikusan akarjuk kiosztani az ip-t.
  • address egyértelműen a kívánt ip címet jelenti
  • míg a gateway pedig az alapértelmezett átjárót.

ez alapján már be lehet állítani a saját gépünket. érdemes ezt a gépnél ülve megcsinálni.

a művelet után pedig egy restart. ha mindent jól csináltunk és nem foglalt ez a cím a hálózatban akkor a gépet ezentúl ezen a címen érjük el!

ami még itt érdekes lehet az az, hogy a hálózati eszköz az eth1 néven szerepel. itt nincsen semmi ördöngösség mindössze arról van szó, hogy kicsi c610-es egy dokkolóban csücsül, így 2 db hálókártya van benne. az eredeti ami az oldalán található meg az az eth0, ez használaton kívül van. valamint a dokkolon található és jelenleg is használt eth1. ha nem tudjuk, hogy meik is az amit használunk, akkor az ifconfig parancsal megnézhetjük az összes hálózati eszközünket és hogy meik hogyan csatlakozik vagy éppenséggel nem csatlakozik.

3. lépés: no-ip.org beüzemelése

akik otthon internet eléréssel rendelkeznek azoknak igen nagy százaléka naponta, vagy legalább is bizonyos időközönként megújuló ip címmel rendelkezik. ezt persze könnyen megtudhatjuk egy whatismyip.com lekérdezésével böngészőben, de ha nem vagyunk otthon és úgy szeretnénk elérni az otthoni kis szervert akkor igen nehézkes lehet. erre a problémára több féle megoldás is létezik az egyik az a no-ip.org álltal nyújtott. ezenkívül még létezik dyndns.com vagy egészen más megoldások is, a lista igen hosszú...

a manapság gyártott routerek nagy százaléka pedig ismeri már ezeket a dynamikus dns rendszereket így azokban könnyen, pár kattintással elvégezhetjük a megfelelő beállításokat. amennyiben routerünk nem rendelkezik ien opcióval ( mint ahogy az enyém sem ) akkor nem marad más, mint magán a gépen elvégezni a szükséges beállításokat. ennek megvan a maga előnye és hátránya is.
előnye, hogy ha nem egy fix gépre hanem saját mindennapi használatba vett laposunkra tesszük, akkor ha visszük magunkkal és megvannak a megfelelő beállítások mindig elérhető a gép pl HTTP protokolon keresztül. ha a routerban állítjuk be, egy fix géphez akkor még azt is meg lehet oldani, hogy a gépet távolról indítsuk be ( ehhez persze megfelelő alaplap, megfelelő program és megfelelő beállítás kell, egyik itthoni gép sem tud iet... )

a noip beállításának első lépése az maga a no-ip.org-on való regisztráció és egy kívánt cím létrehozása. következő lépésben a gépen kiadjuk az alábbi parancsot:

sudo apt-get install noip2

miután feltelepült a program pár kérdésre kell választ adnunk: mi a felhasználónevünk és jelszavunk, mien cím/címek legyenek frissítve és mien időközönként, valamint hogy meik hálózati eszközön keresztül. nagyon fontos még, hogy ne feledkezzünk meg a portátirányításról sem!

ha mindennel megvagyunk, akkor pár másodperc és már el is érhetjük a gépünket.

jómagam a kis c610-es betettem a sarokba, lecsuktam a fedelét és elővettem a "mindennapi használatra szánt" gépemet. a configurálás további része nekem már ssh-n keresztül történik! ( amit már az elején telepítettem )

4. lépés: elérés lan-on

mivel az elején már telepítettük a samba servert, így annak beállítása maradt már csak vissza! megnyitjuk a samba config file-ját:

sudo nano /etc/samba/smb.conf

szerencsére nem kell sok mindent átírni, és az átírás sem egy bonyolult folyamat, mert nagyon jól commentezve van a config file. de ha ez mégsem lenne elég, akkor látogassunk el a samba.org idevonatkozó részéhez.

amik a fontosabb beállítások:

  • workgroup, ami a munkacsoportot határozza meg
  • server string, ami egyfajta megjegyzés a gép neve után ( ez nem mindenhol látszódik, pl.: total commanderben igen, de expoler alatt már nem )
  • security, kik férhetnek hozzá a géphez. ezt érdemes beállítani share-re ha azt akarjuk, hogy bárki elérhesse a hálózaton

ha ezzel megvagyunk, akkor már csak a megosztásokat kell beállítani. a nyomtatók részt én teljes egészében kivettem, mert nincsenek és nem is lesznek a gépen nyomtatók. ezenkívül hozzáadtam egy újat:

[Download]
        comment = Saba Download
        path = /home/saba/download
        browsable = yes
        guest ok = yes
        read only = no
        create mask = 0755

  • a szögletes zárójelben lévő szöveg határozza meg a megosztás nevét
  • comment az a megjegyzés hozzá
  • path az elérési útvonal, hogy meik mappa legyen megosztva
  • browsable, hogy megtekinthető-e
  • guest ok, névtelen felhasználók is
  • read only, ez egy kicsit trükkös. azt jelenti, hogy csak olvasható. ha nem re állítjuk az értékét, akkor az írás is engedélyezett
  • create mask, pedig a mappák, fileok létrehozási maszkja ( ez az a bizonyos chmod-os izé )

már csak egy dolgunk van, újraindítani a sambat:

sudo service smbd restart

5. lépés: torrent

azt hiszem, hogy logout-on olvastam ezt a mondatot: "mert torrentezni mindenki szeret"

már csak azért is jött jól, mert húgom új gépe telepítésre került. lerántottam neki torrentről 3-4 féle ubit amiből ő aztán választhatott. végül az ubuntu netbook remix-et választatta, amit már telepítettünk is és be is állítottunk.

hogy meik klienst válasszuk arra nagyon sok féle lehetőségünk van. választhatunk valami egyszerűt, ami keveset fogyaszt pl.: rtorrent. esetleg valami kifejezetten webes felülettel rendelkezőt pl.: torrentflux. én azt választom amit amúgy is használok: deluge-torrent. azért ezt választom mert ezt ismerem talán a legjobban, ennek a webes gui-jával már kísérleteztem és mert tud oat is, hogy a desktop gui csatlakozik egy távoli szerverhez. ( ez majd később )

hozzáadjuk a megfelelő tárolókat a source listához:

sudo nano /etc/apt/sources.list

az alábbi két sort tegyük bele (ha a lucid-ot telepíttük!):

deb http://ppa.launchpad.net/deluge-team/ppa/ubuntu lucid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/deluge-team/ppa/ubuntu lucid main

más tárolókat >itt< találunk.
majd adjuk hozzá a hitelesítésű kulcsot:

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 249AD24C

mivel nekünk a deluge-torrent-ből csak két rész kell, ezért az alábbi parancsal fogjuk telepíteni:

sudo apt-get install deluged deluge-web

ez telepíti a demont ( ez maga a torrentező alkalmazás ) és hozzá a webes kezelő felületet. van még consolos felülete is, ha esetleg valakinek az is kell, akkor megtalálja a deluge-console csomagban.

ha megvagyunk a telepítéssel elindítjuk a démont:

deluged

utána a webes gui-t démon módban:

deluge-web -f

ez mind szép és jó, de ezzel még nem fog automatikusan elindulni. ehhez a következőt kell tennünk:

crontab -e

parancs kiadása után az alábbi két sort írjuk bele:

@reboot deluged
@reboot deluge-web -f

ezzel meg is vagyunk. alap esetben a webes felületet a 8112-es porton érjük el, és az alap jelszó: deluge. utána már a beállításokban, vígan, egyszerűen és főleg magyarul tudjuk configolni a deluge-ot.

+1. lépés: név változtatás

mivel az elején annyira ügyes voltam, hogy a telepítéskor mikor megkérdezte a nevét akkor a törlés gomb helyett entert ütöttem ezért most fogom beállítani a gép nevét, hogy ne "ubuntu" néven szerepeljen a hálózatban. ehhez két filet kell módosítani:

sudo nano /etc/hostname

valamint

sudo nano /etc/hosts

mind a kettőben jól látható, hogy mit kell átírni ( ahol az ubuntu szócska szerepel )

restart után már ezen a néven szerepel a hálózaton.

végszó:

ezzel újra értelmet nyer a régi c610-es laposom. minden igényemet kielégíti a kis házi szerver. meglett gyorsan az egész telepítés, és nem is hangos még este is ciripelhet.

Szólj hozzá!

Címkék: linux tutorial

A bejegyzés trackback címe:

https://h4x00r.blog.hu/api/trackback/id/tr591968217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása