HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Bluu

Full Circle Magazin

Ubuntu

Címkék

Hogyan telepítsünk böngészőt, ha nincs a windózban?

2009.08.24. 15:10 h4x00r

mióta egyre több hírt és cikket olvasok a témában, miszerint az eu azt akarja, hogy a következő win-ben ne legyen alapértelmezett az ie, sőt még csak telepítve se legyen, felmerült bennem a címben szereplő kérdés.

de szerencsére a választ is tudom: sehogy.

mikor megismerkedtem a win95-tel 14 éve, már akkor is alapértelmezésben jött az ie a rendszerhez. ez egy oan alkalmazás, amibel az ember a világhálón lévő weboldalakat, tartalmakat tekintheti meg. igazából egy nagyon hasznos program, és ma már szinte nincs is oan ember, aki nem használna valamien böngészőt. mivel egy ien fontos dologról van szó, sokan próbálták/próbálják az alapértelmezett ie-t lecseréltetni egy másikra, amit ők maguk fejlesztenek.

annak idején valahogy ez senkinek sem szúrt szemet. a böngészők jól elvoltak egymás mellet, mentek a kis harcok, újítások ( pl.: mozzilában volt először cooki használat, ami nélkül ma már szinte lehetetlen lenne egy weboldalra belépni ) és ha úgy tetszik "ötlet lopkodások" is. viszont a win xp megjelenésekor, ez már szemet szúrt több versenyhivatali fejesnek és azt mondták ez így nem mehet tovább! a felhasználóknak maguknak kell eldönteni, hogy mien böngészőt használjanak. az ie kerüljön ki a win-ből és majd mindenki telepíti magának amit akar.
szép és jó dolog ez, csak hát az ie az évek folyamán ( és az ms ügyességének köszönhetően ) úgy beitta magát a windózba, hogy nélküle élni már lehetetlen. gondoljunk csak itt a windows update-re, ami más böngészőn nem volt hajlandó elfutni, vagy az intézőre, ami végeredményben egy ie. ha a címbe url címet írok, azt is megnyitja gond nélkül!

win xp-ből később kellet kiadni, egy ie mentes verziót, amivel jóformán senki sem találkozott, de elvileg volt és árulták. vista megjelenésével a ie és a rendszer szoros együttműködése már lazább volt. update egy külön alkalmazást kapott, így már nem kelet hozzá a jó öreg böngésző. ( de a háttérben azért az ie dolgozott ;) ) de még mindig alapértelmezett. a helyzet a win7 megjelenésével sem fog változni. ott is megkapjuk a nagy e betűnket és tölthetjük le az ff-et első lépésként!

de majd a következőben. ott már lesz lehetőség választani! lesz.... ja....
én ebben nem bízom. valami kis maradványa mindig lesz. ha nem is az lesz az alapértelmezett böngésző, mikor a start menüben az internet iconra kattintunk, de a windows live messenger-ben tuti biztos, hogy ezt az alkalmazást fogja elindítani. de az office is tartalmaz linkeket. egy doc file megnyitásakor a benne lévő link az ie-t indítja el.... de ha mind ezt megvétózzák és megy a hőbörgés, akkor az update alkalmazás fog ie-t indítani és visszatértünk arra az állapotra, ami az xp esetén is volt!

de tételezzük fel azt az állapotot, hogy nincs ie. és amit felteszünk böngésző, az lesz utána az alapértelmezett, bárhol bármien linkre rákattintunk, akkor azzal nyílik meg az adott weboldal. de hogyan telepítjük fel? én mindent amit fel akarok tenni netről letöltök ( egy böngésző segítségével! ). de ha nincs böngésző, akkor hogyan szedjek le a netről egy másikat? rendben, telepítsük cd-ről. veszek egy újságot és majd annak a mellékletéről felteszem.... ingyenes programot "megveszek", hogy utána használhassam, nem éppenséggel jó megoldás. legyen akkor a telepítő cd-n a böngésző! csak ki dönti el ,hogy mit tegyünk fel a cd-re? és azt be kell integrálni a win telepítőjébe, amit az ms nemfog ingyen csinálni egyik konkurensének sem! telepítéskor az internet segítségével, a telepítő letölti és telepíti a kívánt programot. és ha nincs internet elérésem még, mert a laptopomra no-name wifi modulhoz nincs win-ben alapból driver?

igazából mindig oda jutunk ki, hogy az ie lesz akkor a végső megoldás és utána majd telepíthetjük magunk amit akarunk.... akkor meg minek még egy felesleges lépés?

nem tudom, hogy ki hogyan ismerte meg az általa használt böngészőt, de én egy haverom által. ő ajánlotta anno még az operát ( félévet használtam kb ) aztán utána jártam kicsit, hogy mik vannak még, így találtam rá az avantbrowserre, amit nagyon sokáig használtam ( talán 1 évig is ), de végül a firefoxnál kötöttem ki. mind ezt úgy, hogy minden telepítésnél az alapértelmezett böngészőm az ie volt. ( és elhiheti a kedves olvasó, hogy az xp-t volt hogy havonta telepítettem, mert tönkre vágtam ) engem ugyan nem zavart hogy ott van. úgy is telepítek mást és azt használom. amikor meg mégis abban nyílt meg valami, akkor kimásoltam a linket és átraktam az általam használtba!

személy szerint nem tartom jó ötletnek, hogy akár az ff, vagy akár az opera ( vagy akármeik más ) bekerüljön a win-be. a win egy csomag, amiben benne van, az amit egy cég ajánl. én még az office csomagot is fullon beletenném ( csak akkor az nem hozna pénzt a konyhára, legalább is nem úgy, ahogy eddig... )

Szólj hozzá!

Címkék: elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://h4x00r.blog.hu/api/trackback/id/tr721335003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása