HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Bluu

Full Circle Magazin

Ubuntu

Címkék

Linksys WRT54GL v1.1 frissítés

2010.02.05. 11:16 h4x00r

a mai nap nagyon nagy dologra adtam a fejem. Fimeware frissítést csináltam a Linksys routeren.

annyiszor meg akartam már csinálni, de sosem mertem, mert féltem attól, hogy elrontom. Most hogy van itthon két router is, már annyira nem félek tőle! de azért csak óvatosan kezdek neki.

mind látni fogjuk a félelmem teljesen alaptalan. ha az ember kicsit is körültekintő és elolvassa a leírást és tud türelmesen várni, akkor igazából semmi gond nem lehet!

miért is frissít az ember?

legelőször is azért, mert a frissítéseket nem hiába adják ki. valamit javítanak rajta, vagy esetleg új funkciókat tesznek bele. másodjára pedig mert mostanában rakoncátlankodik a kicsike és torrentezés közben tele szalad ( ubuntu cd-t seedelek nem tudom mi másra gondol a kedves olvasó....... ) és egyszerűen annyira vissza vesz a sebességéből, hogy még az admin felülete sem jön be. reménykedem benne, hogy ez a frissítés megoldja a hibát és nem fog ez többé előfordulni. két hetes teszt után ki is fog derülni!

előkészületek:

igazából semmi fontos dolgot nem kell csinálni. én csak a wifin rácsatlakozó gépet csatlakoztattam le egy picit, de net az ugyan úgy be volt dugva, meg az asztali gép kábelen keresztül.

itt fontos megjegyezni, hogy ne wifin keresztül frissítsünk! routert beállítani egyáltalán nem lenne szabad wifin keresztül, frissíteni meg aztán pláne nem! ha frissítésre adjuk a fejünket, akkor ne röstelljünk egy 1m-es kábelt kihúzni a gép és az eszköz között!

beszerzés:

nos igen, a beszerzés, hogy mit is használjunk? annyiféle driver elérhető már a linksys routerekhez hogy a bluu-ba ( igen igen, ezentúl nem guglizunk :D ) beírva találhatunk egy raklapnyit.

én nem akarok nem hivatalos drivert feltenni egyenlőre, így marad a linksys.hu ami mindjárt át is irányít a linksysbycisco.com-ra. innen már csak három kattintás és meg is van az ami nekünk kell. letöltöm kicsomagolom és...

a tényleges frissítés:

...és belépek a router admin felületére. ez nekem a 192.168.1.1. -es címen érhető el. ha ezt nem tudjuk, akkor talán a legegyszerűbb megnézni, hogy mi is a gép ip-je és a negyedik helyen lévő számot 1-esre cseréljük. amúgy ez az alapértelmezett átjáró is, ha így valakinek könnyebben megvan. megadjuk a logint és a passt ( alapból ez admin - admin, ha esetleg ezen hagytuk! ami nem ajánlatos )

majd az "Administration" menüponton belül kiválasztjuk a "Firmware Upgrade" menüpontot. itt már nincs más dolgunk mint kitallózni a korábban kicsomagolt bin filet és rányomni az "Upgrade" gombra. miután a csík szépen felfutott pár másodperc és készen is vagyunk. a már jól megszokott fekete képernyő jelzi, hogy a frissítés kész.

ugye nem is volt annyira nehéz?

végszó:

túl vagyok első frissítésemen. lehet hogy ha bevadulok, akkor még a másik routert is lefrissítem, vagy a dvd lejátszót ( azt valahogy cd-n keresztül kell az még érdekesebb! )
annyira nem nagy ördöngösség ez az egész. ahogy az elején is írtam ha valaki alaposan körbe néz és utána jár, akkor meg lehet oldani. nem kell hozza rendszerpásztornak lenni!

aki ezen leírás alapján csinálja és mégsem működik neki, azért nem válalom a felelősséget! így mindenki csak a saját szakállára tegye ezt meg!

2 komment

Címkék: elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://h4x00r.blog.hu/api/trackback/id/tr211731258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szücs József · http://www.bluu.hu 2010.02.05. 14:45:26

Nem fogok mindenhez hozzászólogatni (annyi időm nincs sajnos) de köszönjük a keress rá a Bluu-ban mondatot. :D

h4x00r 2010.02.05. 17:48:26

nagyon szívesen :D

megpróbálom így terjeszteni az igét :D
süti beállítások módosítása