HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Bluu

Full Circle Magazin

Ubuntu

Címkék

chrome os

2009.11.20. 22:52 h4x00r

tegnap este a neten keresztül lehetett követni a chrome os bemutatását. sajnos én lemaradtam róla, de próbáltam az előzetes információk alapján és az utólagos beszámolók segítségével valamiféle képet kialakítani magamban az egész rendszerről. ám előtte itt egy bemutató film, hogy kb mire is gondolnak a fejlesztők:

egy igen érdekes és izgalmas módszert láthatunk. sok dologban nagyon igazuk van. nagyon sokszor felesleges lépéseket csinálunk, míg eljutunk a netig. de azzal nemtudok egyet érteni, hogy csak a netre van szükségünk. bár az is igaz, hogy elsősorban inkább üzletembereknek találták ki ezt a rendszert!

ami még nagyon érdekes, hogy a canonical is adott fejlesztőket a projectbe. így később talán az ubuntu is fog valamit profitálni ebből a fejlesztésből!

valamint ahogy azt már megszokott, a chrome os is nyíltforrású és ingyenes!

miről is van itten szó?

nem kell bonyolult dologra gondolni. egy debian alapú rendszer, amin egy saját fejlesztésű grafikus felület fut. és egyetlen egy program érhető el rajta: a chrome. minden amit feleslegesnek gondoltak, az ment a kukába. csak meghatározott hardvereken képes futni a rendszer. ezzel próbálják elérni a gyorsaságot, a stabilitást és a biztonságot. az ötlet nagyon jó és a 7 msp-s indulási idő nagyon tetszetős ( az enyém valahol a 60 körül mozog )

eddig értem, de mit lehet ezzel kezdeni?

bármit! de komolyan! ha van internet elérésed, akkor bármit meg lehet vele csinálni! van már dokumentum szerkesztő, nézegető webre. képszerkesztő. videot is lehet nézni youtube-on, vagy akárhol máshol. zenét is lehet több helyen is hallgatni! flash támogatás is van, így még játékokat is lehet játszani az unalmas előadások alatt!

jaj dejó! akkor már teszem is fel!

nehezen fog menni ez a művelet. mint az elején is említettem csak bizonyos hardvereken fog futni. így pl a hagyományos vinyók támogatása nem található meg benne. helyette ssd támogatás van. ha iened van a gépedben akkor az már előny, de még akkor sem fog menni :D
na persze azért ennyire nem durva a helyzet, mert elérhető egy verzió, amit én megpróbáltam elindítani virtualbox segítségével, de eddig sajnos nemsikerült életet lehelnem belé. nemtalálja a hálózati eszközt sajnos.... ha esetleg valakinek megy, majd szóljon! ki akarom én is próbálni a saját szememmel!

saját vélemény:

ahogy elnézem a google csinált egy oprendszert, amin a saját webes dolgait el lehet érni 1 kattintással.
miért nem tárolhatok semmit a gépen? nembiztos, hogy jó ötlet egy titkos szerződést feltenni a googledoc-ra.....
ezenkívül ha nincs internet elérés, akkor nagyon nagy bajban vagyok. nem is tudom használni a gépet.
mi van ha skype-olni akarok? vagy msn-ezni? arra is akkor használjam a sok netes kliens egyikét? nem igazán örülnék neki.....

a 7 msp-s boot az nagyon tetszik.
az hogy nincs a sok felesleges bejelentkezés, meg a hardver tesztek, az is nagyon szimpatikus. persze ezt ők úgy érték el, hogy tudja minden rendszer, hogy mien gépen fut. nem tudom, hogy ezt pl egy mai gépen hogyan lehetne megoldani? első futtatáskor lecsekkol mindent aztán meg úgy fut és ha valami gebasz van, akkor esetleg resetelni lehetne ezt a beállítást.....
ez az ablakkezelő is nagyon szimpatikus ( bár nembiztos, hogy jól nevezem! ) amikor az egyik chrome-ot áthúzta a másikba és ott megjelentek a fülek, az nagyon meggyőző volt!

egyenlőre a google nem szeretné a windowst lecserélni. inkább ez egy második gép szerepét betöltő rendszer lenne. a bemutató alatt is folyton azt mondták, hogy netbook. inkább azokra szánt oprendszer a chrome os. egy ien anyuka internetezős gépe, amin megnézi a fasírt receptjét.... többre talán nem is alkalmas. egyenlőre!

Szólj hozzá!

Címkék: hír elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://h4x00r.blog.hu/api/trackback/id/tr41540827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása