HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Bluu

Full Circle Magazin

Ubuntu

Címkék

A gombok helyzete

2010.03.15. 13:59 h4x00r

bal vagy jobb oldalon legyenek az ablak gombok?

mióta felreppent a hír hogy a 10.4-es ubiban az ablak vezérlő gombjai átkerülnek a jobb oldalról a bal oldalra egyre több és több bejegyzést lehet olvasni ezzel kapcsolatban. úgy döntöttem, hogy ebből én sem maradhatok ki ( követem a birkasort :D ) bár eredetileg nem nagyon akartam erről írni, mert a problémákkal együtt jött a megoldás is!

miért jó ha jobb oldalt vannak a gombok?

legelőször is azért, mert a windows-ban is ott vannak. aki pedig onnan akar áttérni, annak könnyű lesz megszokni. az évek folyamán megszoktuk már, hogy ha be akarunk zárni egy ablakot, akkor azt a jobb felső sarokban tehetjük meg. már csukott szemmel is oda tudjuk vezetni az egeret. és egyébként is, ott jobb!

miért jó ha a bal oldalon vannak a gombok?

legelőször is azért, mert a mac-ben is ott vannak. aki pedig onnan akar áttérni, annak könnyű lesz megszokni... most úgy érzem hiba van a Matrix-ban!

na de most komolyan!

igazából ha nagyon objektívek akarunk lenni, akkor egyik oldalon ott a megszokás ( jobb oldal ) a másik oldalon pedig ott a funkcionalitás ( bal oldal ). igen, a bal oldalon összességében gyorsabb egérhasználatot eredményez. csak egy példa: elmented a documentumodat és már zárhatod is be az openoffice-t. ( persze hogy gyorsabb a ctrl+s ctrl+q, de most egér használatról beszéltünk! )

egy kis képzavarral élve: a másik oldalon pedig ott vannak a kezdő felhasználók. akik az esetek 99%-ban win-en nőnek fel, azt ismerik, azt tudják kezelni. ha véletlen az eszükbe ötlene, hogy ki kéne próbálni az ubi-t akkor meg majd azért nem fogják, mert hogy a bal oldalon vannak az ablak gombok.

még egy oldalról nézve a problémát, pedig ott van, hogy miért ne tegyük meg? változtatunk rajta és majd kiderül, hogy hogyan fogadják az emberek.

mit tehetünk mi szegény felhasználók?

nagyon sok mindent. pl: nem térünk át erre a rendszerre. vagy erről a rendszerről térünk át másra. ki kényszerít rá, hogy ezt használd?

ha ennyire nem akarunk "kegyetlenek" lenni, akkor pedig ismét számtalan lehetőségünk van, hogy úgy helyezzük el a gombokat ahogy azt mi akarjuk. egyik az ubuntu tweak, másik pedig egy igen aprócska kis programocska, amit direkt erre fejlesztettek ki ( de itt van még egy megoldás )!

összegéz:

nem célom az, hogy megbántsak akárkit is de ez felesleges rinyálás.

az nem indok, hogy emiatt nem fognak áttérni az emberek win-ről, mert nem ez lesz a fő oka, ami miatt visszautasítják.

az sem indok, hogy úgy kell hagyni mindent ahogy 500 évvel ezelőtt volt.

kérem szépen a fejlesztők így gondolták, hogy ők most ezt így akarják. mi megkapjuk tök ingyen és ha akarjuk használjuk, ha akarjuk átalakítjuk. használjuk a netet egy kicsit, ne csak arra, hogy rinyáljunk ha valami nem tetszik, hanem arra is hogy ha valami nem tetszik, akkor keressünk rá megoldást. még ki sem jött hivatalosan a 10.4-es, máris számtalan helyen lehet rá megoldást találni, hogy visszarakjuk a gombokat a megszokott helyre. azért használunk linuxot, mert úgy alakíthatjuk ahogy az nekünk jólesik, vagy tévednék?

részemről:

ami pedig engem illet, ki fogom próbálni hogy bal oldalt legyenek a gombok. érdekesnek tűnik úgy, ha nem tetszik, akkor majd visszarakom, de egy próbát megér.

a teljes képernyős alkalmazásoknál nekem úgy is a fenti panelon vannak a gombok ( jelenleg jobb oldalt, de gondolkodom rajta, hogy középre fogom átrakni ) ha még a menüsávot is feltudnám oda rakni ( ahogy ez a mac-ben is van ), akkor lennék a legboldogabb ember!

Szólj hozzá!

Címkék: linux elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://h4x00r.blog.hu/api/trackback/id/tr151840949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása