HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Bluu

Full Circle Magazin

Ubuntu

Címkék

Gyermek korom kedvenc játéka

2010.04.01. 10:11 h4x00r

hiába van április elseje ez most nem vicc ( nem úgy mint a loguot-os :D )

gyermekkorom, és talán állíthatom hogy a gazdasági szimulátorok és úgy az összes tycoon játék ős apjából kifejlődött OpenTTD ( magyar oldal ) a mai napon megjelent az 1.0-ás verzióval.

az eredeti Transport Tycoon-t még a MicroPros dobta piacra az 1994-es években. az akkori technikának megfelelően ms-dos és 320X240-es felbontásban építhettük a sineket, alakíthattunk ki buszjáratokat vagy éppen mérgesek lehettünk egy repülő baleset után. a gépi ellenfelek pedig hagy ne is említsem. ez után egy évvel nagyon sok hibajavítással és számos újítással megjelent a Transport Tycoon Deluxe.

a nagy dátum után 10 évvel, 2004-ben jelent meg az első publikus verzió az openttd-ből, már a munkálatok már 2 évvel korábban elkezdődtek. ekkor még az eredeti játékot fordították vissza c nyelvre, ami némi jogi vitát okozott az openttd fejlesztőinek. ezt gyorsan orvosolták és átírogattak nagyon sok mindent ( változónevek, függvény nevek, szóval ienek :D ) ekkor még igen függőt az openttd az eredeti játék grafikai, hang és még sok egyéb más részétől. ám szerencsére a fő fejlesztési irány folyamatosan azon volt, hogy ezt a függést megszüntessék.

ez mostanra sikerült is. 6 évnyi munka után elkészült egy teljesen külön álló játék, aminek a használatához nincsen szükség az eredeti játék meglétére. ingyenes és nyilt grafikus csomagja tökéletesen helyettesíti az eredeti grafikát. a hangok nekem személyesen nem tetszettek, így azt ki is kapcsoltam. a zenék pedig. az  a fülbemászó prüttyögést nagyon eltalálták! persze akinek az eredeti csomagok kellenek annak van lehetősége azokat használni továbbra is, ám szerintem erre nincsen szükség.

hogy miért is jobb az openttd? az eredeti hangulatot adja vissza mégis modernebb köntösbe bujtatva azt. ne gondoljunk itt csili-vili 3d-s grafikára és valósághű ábrázolásra. az izometrikus nézet megmaradt, a négyzetrácsos elrendezés és az azon történő építkezéssel együtt. ám mégis, ez az ami az igazi hangulatát adja a játéknak. nincsenek zavaró füstök, vagy felhők, amiktől nem lehetne látni, és nem kell hozzá egy izomerős gép sem!
ezenkívül nem kicsit nyom a latba a hálózati rész, amiben emberi ellenfelek ellen játszható lanon, vagy az interneten keresztül is! ezenkívül még említésre méltó a grf rendszer, aminek hála, szinte bármelyik országban építkezhetünk az oda jellemző járművekből. és igen, van MÁV vonat-szet is, sőt még ikarusz buszokat is indíthatunk! akinek ez nem lenne elég annak ott van még a különböző repülők, hajók is, amik mind a valós cégek logóit viselik.

aki ki szeretné próbálni, már most azonnal megteheti. nem csak pc-re érhető el változat, de az interneten kutakodva találunk iphone, windows mobile, ps2 és még rengeteg más portot is, így nem csak otthon, de akár utazás közben is építhetjük a szállítási utat az erdő és a fafeldolgozó hogy utána ellássuk a közelben lévő várost kész termékekkel között.

a játék fejlesztésének magyar vonatkozása is van. az első cheat ami a játékban megjelent (ctrl+alt+c általában, ha nem akkor nyomjunk le hozzá még egy shift-et is) egy magyar emberke fejlesztette bele. ezenkívül a nightli duild-eket is egy magyarok által üzemeltetett szerver készíti el. ha ehhez még hozzáadjuk a magyarország térképet és a MÁV és Ikarus csomagokat, akkor már egy kötelező darabot kapunk :D

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: teszt hír

A bejegyzés trackback címe:

https://h4x00r.blog.hu/api/trackback/id/tr231886258

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Adbot.Ru 2018.09.05. 14:31:51

Cikkajánló: A WISE cégek, avagy a szcientológia agymosodái - Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása