HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Bluu

Full Circle Magazin

Ubuntu

Címkék

ubuntu 9.04 élmények használat után + conky config

2009.05.18. 16:44 h4x00r

most már jó ideje használom az új ubi-t és sikerült megszokni az újításokat, alkalmazkodni az új rendszerhez, a hibákat, vagy az éppen nekem nem tetsző dolgok nagy részét orvosolni.


a hátterem a GranTurismo4 -ból van, akinek kell letöltheti innen :P

az értesítő rendszer:

a buborék értesítőt felcserélte egy hasonló, ám annál mégis sokkal szebb és igényesebb rendszer. az értesítések egy kis szürke négyzetben jelennek meg, félig átlátszóan, és ha az egeret rájuk visszük teljesen átlátszóak lesznek, akár kattinthatunk is "mögéjük". van egy két program, főleg régebbiek, amikkel nem működik együtt, de az alapvető gnome-os programokkal tökéletesen megy.
sajnos egyszerre csak egy dolgot tud megjeleníteni. remélem lehet valahol configolni, és akkor majd egyszer beállítom :D

compiz, billentyűzet, wifi:

nemtom, hogy mi van a compizzal, de ha be van kapcsolva akkor wifi, billentyűzet tökéletesen megy. ha ki van kapcsolva, akkor általában elfelejti vagy az egyik vagy a másik beállításait. rendszeresen előfordult, hogy újra indítás után nem akart működni a wifi, vagy/és nemvolt altgr-es karakterek ( pl.: altgr+v nem @-ot írt ) ez egy elég bosszantó dolog. és csak harmadik újra indítás után működött rendesen a rendszer. először csak a bill lett jó, aztán csak a wifi, és újabb újraindítás után meg már minden....
wifinél elképzelhető, hogy valami más gubanc is van, mert sokszor csak úgy kiakad és eldob mindenféle kapcsolatot.... erre nem sikerült még rájönnöm.
az a furcsa, hogy ha compiz megy, akkor nem jönnek elő ezek a hibák, csak ha compiz nem megy......

video kártya:

sajnos ati új drivere már nem támogatja az én x1150-es kártyámat, így maradt a nyílt driver. lehetséges lenne az eggyel előbbi drivert is feltenni, de akkor sok mindent vissza kéne még "butítani", így ezt inkább hagytam. ám a nyílt driverrel a teljes képernyős játékok, nem hajlandóak futni. jobban mondva elfutnak, csak nem látok semmit, kivéve pár fehér csíkot. bár az is igaz, hogy ez így egy játék a játékban! a hangok alapján az ember megpróbál kilépni az alkalmazásból, ha sikerül neki az felér egy 100%-osan teljesített pályaszakasszal :D

kilépésnél megerősítés:

Laccy is írta a blogjában, hogy számára nagyon nem szimpatikus az az újítás, hogy ha ki akarja kapcsolni a gépet, akkor még egy 60 másodperces megerősítő ablak is felugrik, amire még rá kell kattintani. számomra meg ez pont, hogy pozitívum :D elég sokszor van, hogy késő estig dolgozok. és félkomás állapotban próbálom kikapcsolni a kicsikét és nem kevésszer mellé nyomok....

akit esetleg ez mégis zavarja az kikapcsolhatja ha a kikapcsoló gombon jobb gomb beállítások és a megerősítés... kezdetű sor elől kiveszi a pipát!

kilépésnél pittyenés:

szintén Laccy blogján találtam a megoldást arra a problémára ha újraindítom vagy leállítom a gépet, akkor egy akkorát pittyen, hogy az ember füle kiszakad a helyéről! ez megint csak nem jön jól, mikor este kikapcsoljuk a gépet, és az egész házban csönd van, mindenki alszik, mi meg egy hatalmasat sípolunk, amire még a szembe szomszéd is felébred. ennek a "fícsőrnek" a megszüntetéséhez nem kell mást tennünk, csak az rc.local filet módosítanunk:

sudo gedit /etc/rc.local

ennek a file-nak az exit 0 sorra elé pedig beírjuk a következőt:

modprobe -r pcspkr

egy újraindítás, egy utolsó pittyenés, és utána már nem találkozunk ezzel a fülsiketítő dologgal!

conky config:

zárásképpen pedig már régóta meg akartam osztani a conky configomat, ami igazából egy másik módosítása!
aki esetleg nem ismerné a conky-t: ez a kis alkalmazás alapvetően információt ad a számítógépünkről processzor leterheltség, memória állapot, futó alkalmazások. ám ezenkívül nagyon sok minden másra is képek akár még az rss híreinket is olvashatjuk a segítségével, vagy az érkező e-mail üzenetekről kaphatunk tájékoztatást. én csak ajánlani tudom. az innen letölthető filet a /home/sajátnevünk mappába kell lementeni .conkyrc néven!

1 komment

Címkék: linux elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://h4x00r.blog.hu/api/trackback/id/tr151129028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laccy · http://ubuntu.comyr.com 2009.05.18. 16:58:09

Engem idegesített a 60 mp na :D
A pittyenéstől én is meghaltam már párszor...
Volt, hogy este komásan megyek lefeküdni, erre csipp, mondom bameh... De volt, hogy nem csak egy csipp, hanem csip-csipp-csipicsippp. Egész dallam volt...
Nem ébredt fel csak a fél ház szerencsére xD
süti beállítások módosítása