HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Bluu

Full Circle Magazin

Ubuntu

Címkék

Szoftwar: WinUtilities v6.2 vs. TuneUp Utilities 2009

2009.01.03. 20:30 h4x00r

windows buherátor programokból lassan dunát lehetne rekeszteni, de adatfolyamot mindenféle képpen! ám mégis vannak olyanok amik kiemelkednek ebből a sorból. szerintem az egyik ien program a tuneup utilities, amit már lassan 2 éve minden win telepítés után felteszek és a win-t két három kattintás alatt beállítom vele! utána már jóformán nincs is rá szükség....
a pcworld-ön talált winutilities első ránézésre nagyon hasonlít az általam használt és szeretett tuneup-ra. úgy döntöttem hogy megnézem a két programot kicsit közelebbről. hogy csak kinézetben hasonlítanak, vagy funkcióikban is!

a tesztkörnyezet Windows Vista x64 Ultimate.

a hasonlóságok és a különbségek már a programok indításakor is szembe tűnőek, ám csak közelebb megvizsgálás utána kerülnek igazán szemünk elé a dolgok! de ne szaladjunk ennyire előre!

telepítés helye:
kedves olvasó most foghatja a fejét, hogy azt meg ugyan minek hasonlítom össze, kit érdekel? nem erőszak tessék átugrani ezt a részt.. :D

legelőször is nézzük meg hogy a két program mien file-okkal, mien mappa architektúrával dolgozok! ahogy várható volt mind a kettő program inkább több kisebb program együttműködésével jött létre és mindegyik alkalmazás elindítható akár külön is! a winutile-s mappája első ránézésre jobban átlátható és könnyebben megtalálja benne az ember a szükséges exe file-okat. ezzel szemben a tuneup kicsit átláthatatlan. sok a felesleges file, amit belehetett volna tenni egy egy almappába is. winutile-s nál még egy érdekesség hogy minden program mellet nemcsak a config file található meg xml-ben hanem egy lng file is, ami a nyelvi elemeket tartalmazza! ezt tuneup-nál nem találtam meg. a feltelepített mennyiséget nézve a tuneup 31mb-ot foglal, míg a winutils csak 13-at!
a start menüben a tuneup csinált magának egy külön mappát ahonnan el lehet indítani, valamint azon belül van egy utiles mappa is, ahol bármeik részét külön is lehet futtatni, ezzel szemben a winutiles-nak csak a fő részéhez van parancsikon!
egy másik érdekesség, a tuneupnál figyelhető meg.

aki már esetleg fejlesztett delphi környezetben az tudja hogy az alap project ikonja az ugyan úgy néz ki, mint a tuneup proces managernék az ikonja. kíváncsi lennék hogy ez csak véletlen, vagy valóban delphiben fejlesztik ezt az eszközt!

törlés, visszaállítás, védekezés:

kivel ne esett volna meg már az az eset, hogy valamit véletlen shift deletelt ( oan törlés, ami nem a lomtárba helyezi a filet, hanem közvetlenül törli ) és vissza akarta állítani! ez szinte mindenkivel előfordul egyszer vagy kétszer! mind két program rendelkezik ennek a veszélynek az elhárításával. ám szerencsénkre mind a kettő program fel van vértezve undelete alkalmazással. de csak névben hasonlítanak egymásra.
a tuneup változata a megadott meghajtón keres egy megadott kulcsszó alapján. ez kicsit lassúnak tűnt nekem főleg ha nem adtam meg keresési feltételt. ezzel szemben a winutils-es verzió egy szempillantás alatt felrajzolta a kiválasztott meghajtó mappa szerkezetét és a letörölt file-okat piros x-el megjelölte.

ám ennek ellenkezőjére is képes mind a kettő. az az amikor úgy akarunk valamit letörölni hogy annak írmagja se maradjon! és hogyan is lehetne a legjobban összehasonlítani két programot? hát úgy ha az egyiket kitörlöm a filet és a másikkal megpróbálom visszaállítani! e nemes cél érdekében létrehoztam egy test.txt file, aminek a tartalma annyi volt, hogy "ez egy test file!" valamint fogtam egy nagyobb, 7gb-os iso filet és shreddeltem a winutilities programmal! majd ugyan ezt fordítva is! a törlés nagyon sokáig tart, és közben folyamatosan fogyott el a szabad terület. ezt igazából nem értem ha már egyszer törlök akkor nem nőnie kéne a szabad területnek? mikor megpróbáltam visszaállítani a tuneup programjával a rendszer leállította azt, mondván hogy veszélyes.... úgyhogy így ez nem jött össze. de nézzük meg fordítva hátha akkor nagyobb szerencsével járok! tuneup-nál miután kiválasztottam hogy mike akarok letörölni máris fel ajánl 3 féle lehetőséget hogy mien módszerrel töröljön, mivel én biztosra akarom menni a legutolsót választom! és ahogy várható volt nem sikerült visszaállítani a letörölt adatokat! ki hitte volna? :D

ami pedig nincs a tuneup-ban de a winutiles tudja az az exe programjaink védelme! egy jelszó segítségével biztonságosabbá tehetjük egy-egy exe programunk futtathatóságának a jogát! a menet nagyon egyszerű, csak megkeresem a kívánt exe filet, megadom a kívánt jelszót, és már ennyi is. ám ami nagyon érdekes, hogy mikor meg kell adnom a jelszót, akkor nem a beírt szöveget látom, hanem csak x-eket de utána az összegzőben meg látom magát a beírt jelszót is.... hogy így ennek miértelme? a folyamat vége hogy a teszt alatti 38 mb-os exe-ből ( a FIG-volt az áldozat ) lett egy 100kb-os exe valamint egy 39 mb-os ddl! úgyhogy ezt inkább gyorsan el is távolítottam róla, miközben a jelszó megadása közben ugyan úgy nem láttam hogy mien jelszót adok meg, de az összegzésnél ugyan úgy megnézhettem azt :D

valamint még található egy daraboló is ami a nagyobb fileokat darabolja kisebb darabokra, ha eset a tárhely szolgáltatója nem engedélyezi a nagy file-okat!

regisztri buherálás:

akkor jöjjön a nehezebb része az egésznek, mikor a regisztriből törölgetek! erre mind a két program remekül alkalmas. valamint regisztriben való keresésre és az egész kimentésére és visszatöltésére! ám ezek míg inutiles-ban két külön program, addig tuneup-ban egy program képes ellátni mind a két feladatot!
a regisztri törlését különféle módokon oldják meg miután lefuttattam a tuneup keresőjét a winutiles még mindig talált oan dolgokat amik szerinte feleslegesek. ezek között leginkább olyan dolgok voltak, amik nemlétező mappákra hivatkoztak, vagy azokról tároltak információt.

szabad hely varázsolása:

a gép lassulását nem feltétlenül csak a rossz regisztri okozhatja, hanem a sok felesleges file is. mind a halott parancsikonok, amik oan helyre mutatnak ami már nemlétezik, vagy mint az átmeneti file-ok, amik feleslegesek lehetnek számunkra.
a két program ezt is eltérően közelíti meg. a tune-up két összefoglaló alkalmazást bocsát a rendelkezésünkre az egyik az oan dolgokat törli mint a log, lomtár, böngészők gyorsítói, vagy a rendszer visszaállítási pontok. a winutiles ezzel szemben egy alkalmazást biztosít, ami megtalálja a felesleges fileokat, halott parancsikonokat ( amire a tuneup külön alkalmazást használ )

a felesleges file-ok letörlése mellet a másik módszer a feleslegessé vált alkalmazások eltávolítása. ez szerencsére mind a két versenyzőnél megtalálható!

automatikus indítás, futo alkalmazások:

miután az ember feltelepítette a rendszert számtalan alkalmazás indul el automatikuson. ez nagyon lelassítja az indítás folyamatát, valamint nagy részüket az ember csak szökőévben egyszer használja, így jó ha ki lehet kapcsolni őket. ebben segít a startup manager ami egyik alkalmazásból sem hiányozhat.

a futo alkalmazások kezelésére is megtalálható a megfelelő eszköz mindkettő programban.
winutiles-ében egyszerre láthatjuk a futó alkalmazásokat és a processzor, memória leterheltségét( tuneup-ban egy kis értesítés van csak az ablak alján, ami nehezen észrevehető ). ezzel szemben a tuneup-éban minden egy külön fülön található meg, de kárpotol minket hogy megtekinthetjük a megnyitott file-ok listáját is, valamint hogy meik filet meik alkalmazás használja.

egyéb gyorsítási lehetőségek:

ám ha mind ezek után nekünk ennyi nem lenne elég, akkor már nincs más hátra mind a windows lelkét szétszedni! a tuneup segítségével egy varázsló segítségével eldönthetjük, hogy mien dolgokat is ajánl kikapcsolásra és hogy az min fog javítani. a winutiles ezzel szemben kicsit fadosnak tűnik, mert nemnagyon ad tippet, hanem maginknak kell megkeresni a beállításokat és azokat kikapcsolni, vagy átálítani egy értékét. az hozzátartozik, hogy jártam már úgy winxp esetén, hogy a feltelepített rendszeren lefuttattam a tuneup memoria optimalizálóját és utána a windows soha többet nemvolt hajlandó elindulni, szóval csak óvatosan az ien lehetőségekkel!

amiért még mindig a tuneup számomra a nyerő:

ennyi összehasonlítás utána, én még mindig a tuneupnál maradok. igaz hogy a regisztrit nem pucolta ki oan hatékonyan mint a winutilities és a szabad hely kreálása is nehézkesebb benne... de! amiben igazán jó az a windows kinézetének manipulásában. nem csak a themet, bootlogot, egérkurzort, megjelenő ikonokat lehet átváltoztatni, hanem az oan dolgokat is, mint hogy legyen-e az ablakoknak árnyéka nagyon finomra lehet szabni a system control alkalmazáson keresztül! wu-ban is van egy ien alkalmazás ám az nem igazán erre alkalmas, inkább csak azoknak akik megelégszenek egy két információval a rendszerről!

ezenkívül még mind a két programban vannak oan alkalmazások, amiket itt nem említettem meg, de egyeseknek hasznosak lehetnek!

TuneUp Utitilities 2009: www.tune-up.com/products/tuneup-utilities
WinUtilities 6.2: www.ylcomputing.com

ui.: ha esetleg valameiket kipróbálod és sikeresen meg halt tőle a windowsod, akkor ne fogd rám, hogy az én hibám!

Szólj hozzá!

Címkék: szoftwar

A bejegyzés trackback címe:

https://h4x00r.blog.hu/api/trackback/id/tr48855788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása